Refrigerator
A refrigerator is a common household appliance that consists of a thermally insulated compartment and a heat pump (mechanical, electronic, or chemical) that transfers heat from the inside of the fridge to its external environment so that the inside of the fridge is cooled to a temperature below the ambient temperature of the room. Refrigeration is an essential food storage technique in developed countries. The lower temperature lowers the reproduction rate of bacteria, reducting the rate of biochemical reactions so the refrigerator reduces the rate of spoilage. A refrigerator maintains a temperature a few degrees above the freezing point of water. Optimum temperature range for perishable food storage is 3 to 5 °C (37 to 41 °F).[1] A similar device that maintains a temperature below the freezing point of water is called a freezer.
फ्रिज
एक फ्रिज एक सामान्य घरेलू उपकरण है जिसमें एक थर्मल इंसुलेटेड कम्पार्टमेंट और एक हीट पंप (मैकेनिकल, इलेक्ट्रॉनिक या केमिकल) होता है जो फ्रिज के अंदर से लेकर उसके बाहरी वातावरण में गर्मी को स्थानांतरित करता है ताकि फ्रिज के अंदर का हिस्सा ठंडा हो जाए कमरे के परिवेश के तापमान के नीचे तापमान। विकसित देशों में प्रशीतन एक आवश्यक खाद्य भंडारण तकनीक है। कम तापमान जीवाणुओं की प्रजनन दर को कम करता है, जैव रासायनिक प्रतिक्रियाओं की दर को कम करता है इसलिए रेफ्रिजरेटर खराब होने की दर को कम करता है। एक रेफ्रिजरेटर पानी के ठंड बिंदु से कुछ डिग्री अधिक तापमान बनाए रखता है। नाशपाती खाद्य भंडारण के लिए इष्टतम तापमान सीमा 3 से 5 ° C (37 से 41 ° F) है। [1] एक समान उपकरण जो पानी के ठंड बिंदु से नीचे एक तापमान बनाए रखता है उसे फ्रीज़र कहा जाता है।
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